Elektrisch varen

Elektrisch varen, wat is dat precies?

Een dagje gaan varen doet u over het algemeen niet omdat u zo van brommende geluiden houdt. Een dagje varen doet u om te genieten van de rust op het water, de wind door uw haren en het heerlijke geluid van de golven tegen de romp. Bij elektrisch varen ligt precies daar de nadruk op. Elektrische motoren zijn namelijk muisstil, dus niets leidt u af van de rust en het vrije gevoel dat het water u geeft.

Elektrisch varen is varen met een motor die wordt voortgestuwd door een elektromotor. De energie uit zo’n motor wordt niet opgewekt uit de verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas, benzine of diesel, maar is afkomstig van stroom uit accu’s.

elektrisch-varen-lowlands

De voordelen van elektrisch varen

Ten opzichte van traditionele verbrandingsmotoren kennen elektromotoren diverse voordelen. We noemen de twee voornaamste.

  • Duurzaamheid
    Traditionele motoren verbranden fossiele brandstoffen en dat is slecht voor het milieu, helemaal als die verbranding in de natuur (zoals op het water) plaatsvindt. De accu’s van elektromotoren kunt u echter opladen met groene energie, opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens, waardoor de milieubelasting nul of nihil is.
  • Geluid
    Een traditionele verbrandingsmotor maakt geluid. Een elektromotor daarentegen is muisstil. U kunt dus nog intensiever van de rust op het water genieten en bent ook geen storende factor voor de natuur en mensen om u heen.

Elektrisch varen is de toekomst

De voordelen van de elektromotor zorgen ervoor dat elektrisch varen in de toekomst aan terrein zal winnen en uiteindelijk ook de norm zal worden. Nu al gelden in sommige grote steden en natuurgebieden normen voor een maximale uitstoot van voer- en vaartuigen en dat wordt zeker niet minder. In Friesland zijn er zelfs al ‘electric only vaarroutes’ en ook in de Biesbosch werkt men al toe naar het afsluiten van diverse vaarwegen voor vaartuigen met een verbrandingsmotor.

Met uw boot overstappen op elektrisch varen

Overstappen naar elektrisch varen kan in principe met iedere boot. De markt van elektromotoren is inmiddels al zover doorontwikkeld dat er altijd wel een passende elektromotor voor uw boot te vinden is. Bij P&E Lowlands adviseren we u op basis van uw vaarwensen en boot graag over de best passende elektromotor voor uw situatie.

elektrisch-varen

Elektrisch varen met ELCO

Bij het advies over de juiste elektromotor voor u, maken we bij P&E Lowlands een keuze uit de elektromotoren van het merk ELCO. Dit A-merk heeft een breed assortiment aan in- en outboard elektromotoren van hoogstaande kwaliteit. We leveren bovendien niet alleen de elektromotor, maar het complete pakket inclusief accu en bekabeling. Indien gewenst helpen we u graag bij de montage.

Elektrisch varen eens uitproberen?

Wilt u eerst eens ervaren of elektrisch varen iets voor u is? P&E Lowlands regelt graag een gratis demo voor u. Dit kan met een van onze boten, maar ook met uw eigen boot als u dat wilt. Vooraf adviseren we u graag over welke elektromotor voor uw boot geschikt zou zijn, zodat u meteen met de juiste elektromotor kunt proefvaren. Vraag hier direct uw gratis demo aan of neem contact met ons op voor meer informatie over elektrisch varen.

Get in touch

This website uses cookies

We use cookies to improve your experience. Read more

Close