Welke batterijmonitor kiezen?

17-03-2021

Afbeelding1

Een batterijmonitor is een essentieel onderdeel van een elektrisch vaarpakket. Net zoals een brandstofmeter geeft de accumonitor een duidelijk indicatie van de resterende autonomie: de zogenaamde State of Charge (SoC, %). Maar voor wie elektrisch vaart gaat een nieuwe wereld open. Parameters als spanning (V) en stroom (A) bieden de gebruiker belangrijke inzichten. Het aanbod aan displays is divers, net zoals de gebruikte meettechnologieën. Welke batterijmonitor sluit je nu het beste aan op jouw ELCO elektrisch vaarpakket? P&E LOWLANDS geeft u technisch advies bij de keuze van uw accumonitor.

Afbeelding2

De gedreven koopjesjager zal op het internet al voor 10 EUR een accumonitor op de kop kunnen tikken. Doorgaans baseren deze goedkoopste toestellen de inschatting van het resterende batterijpercentage enkel op een spanningsmeting. Uitgaande van een bepaalde celspanning bij 100% en een lagere celspanning bij volledige ontlading, wordt volgens een lineair verband een schatting gemaakt van de actuele lading.

Afbeelding3

Deze methode is niet helemaal nauwkeurig en onderhevig aan de gebruikte batterijtechnologie. Een  Lithiumbatterij houdt veel langer een constante spanning vast dan een lood-zuur accu en in beiden gevallen is het spanningsverloop niet geheel lineair (zeker niet bij lithium). Zo blijkt uit onderstaande grafiek dat bij Lithium-Ion de batterijspanning slecht 0.5V varieert tussen 40% en 80% SoC. Toch kan men door de combinatie van een exacte spanningsmeting en een correct gemodelleerde ontlaadcurve een precisie van 10% bekomen. Het spreekt voor zich dat de goedkopere modellen hier niet aan voldoen.

Een echte capaciteitsmeter meet naast de spanning ook de stroom die uit de batterij vloeit. Door te meten hoeveel lading er uit de batterij stroomt, kan er precies bepaald worden hoeveel lading er nog in de batterij zit. Althans, Indien het meetinstrument op de hoogte is van de totale lading in Ampère-uur (Ah) wanneer de batterij is volgeladen. Deze nominale capaciteit van de batterij staat doorgaans vermeld op de kenplaat van de accu en wordt op iedere batterijmonitor ingegeven bij de setup. De twee populairste methodes om stroom te meten zijn de Shunt en de Hall sensor. Waar de Hall sensor op DC-niveau onderhevig is aan storingen in het magnetische veld, kiezen wij resoluut voor een Shunt stroommeetweerstand om de batterijstroom nauwkeurig te meten.

Afbeelding4Afbeelding5

P&E LOWLANDS biedt meerdere merken aan accumonitors aan met bijhorende stroommeetweerstand tot 350 A. Ruim voldoende voor uw ELCO elektrische aandrijving. Lees deze field study - vergelijking batterijmonitors, en ontdek welke monitor het beste jouw toepassing past.

Partagez cet article:

Ce site web utilise des cookies

Nous utilisons des cookies pour améliorer votre expérience. Lire la suite

Fermer