Fuel cel en IC engine: gecombineerd of één van de twee?

25-10-2018

Fuel-cel-en-IC-engine-gecombineerd-of-een-van-de-twee_2

Bij P&E Lowlands zetten we in op een duurzame aandrijving voor uw machine. In de toekomst zien wij de verbrandingsmotor voor 100 procent draaien op hernieuwbare energie bijvoorbeeld onder ...

Air Liquide belooft tegen 2020 minimaal 50% waterstof te produceren voor brandstoftoepassingen zonder CO2 uitstoot.

Bij P&E Lowlands zetten we in op een duurzame aandrijving voor uw machine.  In de toekomst zien wij de verbrandingsmotor voor 100 procent draaien op hernieuwbare energie bijvoorbeeld onder de vorm van waterstof. Ligt daar de toekomst voor de verbrandingsmotor of zijn er alternatieven? Zo onderzoeken we bijvoorbeeld wat de fuel cel technologie ons kan opleveren. In deze blog behandelen we de volgende vragen: is fuel cel rendabel genoeg, kunnen we de IC engine (verbrandingsmotor) beter blijven gebruiken of is een combinatie van beiden ook haalbaar?

Fuel cel techniek

Brandstofcellen kunnen elektriciteit leveren door de aanvoer van waterstof. Dit wordt ook wel de fuel cel techniek genoemd. Deze techniek is echter zeer duur. Tot vandaag de dag zijn slechts systemen tot 10kWe economisch verantwoord inzetbaar. Fuel cels, ofwel brandstofcellen, hebben een hoog elektrisch rendement. Dat rendement neemt echter drastisch af gedurende de eerste 2.000 werkingsuren en blijft daarna ook nog afnemen.  Dit heeft bovendien een schadelijke impact op het gemiddelde rendement over de levensduur van de fuel cel. In de toekomst hoopt men de rendementsdaling te kunnen beheersen door een regelmatige regeneratie van de platen. Vandaag is dit nog ondenkbaar door de te hoge kosten die daarmee samengaan. Bovendien kunnen fuel cels alleen op zuivere waterstof werken, wat het nog duurder maakt.

De verbrandingsmotor kunnen we zo aanpassen dat hij op alternatieve brandstoffen draait. Vandaag reeds CO2 neutraal maar in de toekomst aan ZERO emissie.

Wat betekent dit voor mij?

Fuel-cel-en-IC-engine-gecombineerd-of-een-van-de-twee_1

IC engine

Louter gebruikmaken van de fuel cel techniek is wat ons betreft niet haalbaar. De tweede optie is IC engine, ofwel de verbrandingsmotor. Die faciliteert als geen andere energietransformator de overgang naar het 100% hernieuwbare energielandschap. Vandaag reeds CO2 neutraal maar in de toekomst ook aan ZERO emissie.

IC engine als aanvulling

De verbrandingsmotor kan wat ons betreft wel een prima aanvulling zijn op de fuel cel techniek. Hij leent zich prima voor toepassingen met hogere vermogens, dankzij de hoge vermogensintensiteit. Verbrandingsmotoren hebben een lager piekrendement, maar hij heeft een lange levensduur en normale onderhoudskosten. Ook neemt hij genoegen met minder zuivere brandstof wat het gebruik ervan dus goedkoper maakt.  

Hernieuwbare energie

Wanneer u overgaat op hernieuwbare energie zullen we dus onderzoeken welke techniek op welk ogenblik de beste optie is. Hiervoor zullen we ons verdiepen in uw bedrijf en de machines die u gebruikt. Op die manier kunnen we maatwerk leveren.

Wat betekent dit voor mij?

Partagez cet article:

Ce site web utilise des cookies

Nous utilisons des cookies pour améliorer votre expérience. Lire la suite

Fermer