Rondvaartboten Stichting Waterlijn Amersfoort verduurzaamd met ELCO buitenboordmotoren

25-01-2021

“Waarom gaat Waterlijn Amersfoort niet elektrisch varen?” vroeg Schipper-Verteller Hans Hermans tijdens een algemene ledenvergadering in 2016. Hij vond het hoog tijd de rondvaartboten milieuvriendelijker te maken. De leden stemden in en de zoektocht naar de geschikte elektrische motor ging van start. Dit werd uiteindelijk de ELCO buitenboordmotor van P&E Lowlands.

“De motor moet tegen een stootje kunnen”

Hans: “We stelden een lijst met eisen op, waarbij robuustheid op nummer één stond. Waterlijn Amersfoort heeft in totaal negentig schippers en niet iedereen heeft evenveel ervaring. Regelmatig gaat er een onderdeel kapot. Bovendien hebben we in Amersfoort vrij ondiepe grachten waar ook nog van alles in ligt. Ieder jaar haalt de gemeente wel honderdvijftig fietsen uit het water. De motor moet dus tegen een stootje kunnen.”

“Een andere eis was de kantelbaarheid van de motor. Dit moest gemakkelijk gaan. In de gracht groeien namelijk allerlei planten die zich om de schroef wikkelen. We hadden eerst een andere elektromotor geprobeerd, waarbij de elektromotor zelf onder water zit. Het kantelsysteem was niet standaard en geïmproviseerd. Hierdoor was het kantelen lastig en heel zwaar. Met de eenvoudig kantelbare ELCO motor kunnen we de schroef gemakkelijk ontdoen van die planten. Verder wilden we een klassiek, no-nonsense design zodat de overstap naar elektrisch zo gemakkelijk mogelijk zou zijn. De ELCO motoren voldoen hieraan. De besturing wordt tenminste net zo eenvoudig ervaren als van de Yamaha’s die we al jaren gebruiken.”

4780e0666714981386003b39d200c19ba7eacbe4

“Het klikte gelijk”

Het duurde even voordat Waterlijn Amersfoort de juiste elektrische motoren vond. Het voortdurende groeiende aanbod maakte de keuze niet eenvoudiger. Hans: “Een motorleverancier in Noord-Nederland zei: ‘Wat jullie willen is niet haalbaar’. En de elektromotoren van een andere leverancier die we uitprobeerden gingen heel snel kapot. Uiteindelijk raadde onze hoofdaannemer Robin van Vliet van de gelijknamige jachtwerf, de ELCO buitenboordmotoren van P&E Lowlands aan. Hij had de eigenaar Jean-Pierre van Wingen ontmoet op de METSTRADE, een watersportbeurs in Amsterdam. Het klikte gelijk. “Dat was nu eens een goede partij om mee samen te werken”, vertelde Robin ons achteraf.

Thijs van Wingen, de zoon van Jean Pierre, is het eerste aanspreekpunt voor de technische dienst van Waterlijn Amersfoort. Dankzij de nauwe samenwerking met hem zijn er inmiddels drie schepen voorzien van ELCO buitenboordmotoren. De motoren van ELCO staan bekend om hun robuustheid en bedieningsgemak. Ze hebben de uitstraling van de klassieke verbrandingsmotor, zijn eenvoudig kantelbaar en hebben bovendien weinig tot geen onderhoud nodig. Wat betreft de capaciteit is er ook geen probleem. “De accuset heeft een capaciteit van 200 Ah ofwel 9.6 kWh. We kunnen gemakkelijk de hele dag zo’n 20 passagiers meenemen. Tot nu toe is de ontlading van de accu na acht vaartochten van 45 minuten nooit meer dan vijftig procent. Van tussendoor opladen is dus geen sprake”, zegt Hans.

“Microfoon vrijwel niet meer nodig”

Waterlijn Amersfoort vindt het tot nu toe erg prettig om met de ELCO buitenboordmotoren te varen. Hans: “De motoren maken nauwelijks geluid. De schippers hoeven daardoor vrijwel geen microfoon meer te gebruiken om zich verstaanbaar te maken voor de toeristen. Dat is niet alleen voor ons, maar ook voor de bewoners aan de grachten fijn. We zijn heel blij met deze investering en willen dat al onze schepen uiteindelijk met ELCO’s worden uitgerust.” 

neem contact op ▸

Partagez cet article:

Ce site web utilise des cookies

Nous utilisons des cookies pour améliorer votre expérience. Lire la suite

Fermer